Skip to main content
Blogi

Miten voit ennaltaehkäistä triggerpisteiden muodostumista päänkiertäjälihaksessa

Morjesta!

Tänään jaan muutamia vinkkejä, miten voit ennaltaehkäistä triggerpisteiden muodostumista päänkiertäjälihaksessa nimeltä sternocleidomastoideus, tuttavallisemmin SCM.

SCM löytyy kaulan sivulta, korvan ja solisluun välistä. Löydät sen helpoiten, kun kierrät päätä alaviistossa toiseen suuntaan. Lihas tulee helposti näkyville kaulan sivulle

Triggerpisteet tässä lihaksessa voivat aiheuttaa päänsärkyä, huimausta tai jopa korvakipuja! Muistutuksena, triggerpisteethän ovat erittäin aristavia pisteitä lihaksissa, jotka säteilevät kipua joko paikallisesti tai muualle kehoon. Triggerpisteet syntyvät useasti lihaksiin, jotka ovat olleet joko pitkäaikaisessa lyhentyneessä tai venytystilassa.

Huolehtimalla istumaryhdistäsi ja siitä miten hengität, voit merkittävästi vähentää rasitusta ja ehkäistä triggerpisteiden muodostumista SCM-lihakseen. Pään roikkuminen eteenpäin esimerkiksi mobiililaitetta tai tietokoneruutua katsoessasi lyhentää SCM-lihasta ja on yksi triggerpisteiden aiheuttaja.

Olen itsekin syyllinen tähän huonoon tapaan. Ja sitten vielä ihmettelen, miksi päätä särkee tai niska on jumittunut…

Tässä muutamia vinkkejä miten voit vähentää triggereiden muodostumista pitämällä pään suorassa mahdollisimman hyvin:

  1. Puhelimen käyttö
  • Laita kännykkä pöytätasolle sylin sijaan
  • Sarjaa katsoessasi kännykältäsi siirrä se mieluummin TV:n näytölle
  • Puhelimessa puhuessasi pidä puhelinta joko kädelläsi tai käytä hands-freetä, älä purista puhelinta olkapään ja korvan väliin
  1. Kannettavan tietokoneen käyttö
  • Aseta tietokoneen ruutu mahdollisimman hyvin silmien tasolle. Matkoilla ollessasi laita tietokoneen alle esimerkiksi kirja, reppu tms. Muista myös selkätyyny ja hyvä ryhti.
  • Kotona liitä läppärisi erilliseen näyttöön ja näppäimistöön
  1. Ihmisten kanssa seurusteleminen
  • Käännä tuolisi samaan suuntaan kuin ihminen, jonka kanssa juttelet

Terveisin,
Natalia