Active Release Techniques

Rasitusvammojen hoito – ART®

Mitä on Active Release Techniques (ART®)?

Active Release Techniques (ART®) on uusi, erittäin menestyksekäs tekniikka, jolla hoidetaan lihasten, jänteiden, sidekudoskalvojen, hermojen ja muiden pehmytkudosten ylirasituksesta tai toistuvasta rasituksesta aiheutuneita vammoja. Amerikkalaisen insinöörin ja kiropraktikon Michael Leahyn 1980- ja 1990-luvulla kehittämä ART® on mullistanut hankalien pehmytkudosvammojen hoidon – niiden, joita ei saada parannettua tavanomaisella lääkinnällä, levolla ja kirurgialla.

ART®:n tavoitteena on palauttaa optimaalinen kudosrakenne, -jännite ja -liike poistamalla kudoksista ja kudoskerroksista kiinnikkeet ja arpikudos. Tämä puolestaan vähentää ärtyneiden tai tulehtuneiden rakenteiden mekaanista rasitusta mahdollistaen nopeamman toipumisen ja pienentäen uuden vamman todennäköisyyttä. Kiinnikkeiden ja arpikudoksen poistaminen ongelma-alueilta on tärkein ero ART®:n ja useiden perinteisten pehmytkudoksen hoitomuotojen, kuten lääkinnän, hieronnan, ultraäänen ja kirurgian, välillä. Siinä missä useimmat tavanomaiset hoitomuodot vaativat pitkäaikaista lepoa ja sairauslomaa ennen kuin parantumisesta näkyy selviä merkkejä, ART®-hoidot vaikuttavat yleensä suhteellisen nopeasti.

Kiropraktikko Nicholas Bliss kertoo ART Rasitusvammahoidoista

Merkittävää parannusta kipeässä tai vammautuneessa kudoksessa on yleensä havaittavissa jo 2–5 hoitokerran jälkeen, mikä tekee hoidosta tehokasta tavanomaisiin menetelmiin verrattuna.

Kokemuksemme Bliss Clinicillä on osoittanut, että tämän menetelmän avulla kivun ja kudostoiminnan tasoissa voi todellakin tapahtua melko nopeita muutoksia, mikä on aina rohkaisevaa. ART®-hoitoa täytyy silti käyttää järkevästi osana kokonaishoitosuunnitelmaa. Sillä ei tule korjata vain toimintahäiriöstä kärsivää kipeää kohtaa, vaan myös eri syyt, jotka ovat alun perin vaikuttaneet ongelmaan. Nämä perussyyt löytyvät usein muualta elimistöstä ja vääristä elintavoista (esim. huono ryhti, heikko kudosravinto, ylirasitus, unihäiriöt, negatiiviset tunteet ja stressi). Onnistunut hoito tervehdyttää sekä vammautuneen kohdan että kokonaisuuden. Tämä kokonaisvaltainen korjausprosessi saattaa viedä aikaa, vaikka ART®-hoidolla aikaansaadut näkyvät muutokset voivat nopeuttaa prosessia mukavasti ja säästää siten aikaa, rahaa ja henkilökohtaisia voimavaroja.

Tehokkaana ja edullisena hoitomenetelmänä tunnetun ART®:n on todettu vähentävän merkittävästi rasitusvammoista syntyviä kustannuksia. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa useat suuryritykset ovatkin integroineet ART®:n osaksi työterveyshuoltoaan.

ART® voi vähentää kirurgian tarvetta erittäin tehokkaasti. Lisäksi siitä on usein apua epäonnistuneen leikkauksen jälkeen. Kun leikkaus on tarpeen, ART®-hoidolla ennen ja/tai jälkeen leikkauksen saavutetaan yleensä lisäarvoa vamma-alueen paranemisen maksimoinnissa.

Joka tapauksessa ART® on ainutlaatuinen menetelmä kroonisten rasitusvammojen, kroonisten tulehdusten ja leikkausten aiheuttamien kiinnikkeiden ja arpikudoksen poistamiseen.

Tyypillisiä ART®:llä hoidettavia vaivoja

 • Hermopinteet (rannekanavaoireyhtymä, iskias)

 • Golf-/ tenniskyynärpää

 • Olkapään jännetulehdus, nestepussitulehdus jne.

 • Akillesjänteen tulehdus

 • Plantaarifaskiitti – kantakalvontulehdus

 • Juoksijan polvi

 • Patellofemoraalinen kipusyndrooma

 • Penikkatauti

 • Vaivaisenluut

 • Alaselän kipu

 • Niskakipu ja päänsäryt

Nicholas Bliss on ART®-terapian pioneeri Suomessa. Hän on luennoinut aiheesta ja esitellyt tekniikkaa muille terveysalan ammattilaisille. Suomessa on edelleen vain muutama terveysalan ammattilainen, joilla on ART®-lisenssi.

Lisätietoa Actice Relase Techiniquesin kotisivuilla