Skip to main content

Myofascial Release

Rasitusvammojen hoito – Myofascial Release

Mitä on Myofascial Release

Myofascial Release on uusi, erittäin menestyksekäs tekniikka, jolla hoidetaan lihasten, jänteiden, sidekudoskalvojen, hermojen ja muiden pehmytkudosten ylirasituksesta tai toistuvasta rasituksesta aiheutuneita vammoja. Myofascial Release on mullistanut hankalien pehmytkudosvammojen hoidon – niiden, joita ei saada parannettua tavanomaisella lääkinnällä, levolla ja kirurgialla.

Myofascial Releasen tavoitteena on palauttaa optimaalinen kudosrakenne, -jännite ja -liike poistamalla kudoksista ja kudoskerroksista kiinnikkeet ja arpikudos. Tämä puolestaan vähentää ärtyneiden tai tulehtuneiden rakenteiden mekaanista rasitusta mahdollistaen nopeamman toipumisen ja pienentäen uuden vamman todennäköisyyttä. Kiinnikkeiden ja arpikudoksen poistaminen ongelma-alueilta on tärkein ero Myofascial Releasen ja useiden perinteisten pehmytkudoksen hoitomuotojen, kuten lääkinnän, hieronnan, ultraäänen ja kirurgian, välillä. Siinä missä useimmat tavanomaiset hoitomuodot vaativat pitkäaikaista lepoa ja sairauslomaa ennen kuin parantumisesta näkyy selviä merkkejä, Myofascial Release -hoidot vaikuttavat yleensä suhteellisen nopeasti.

Merkittävää parannusta kipeässä tai vammautuneessa kudoksessa on yleensä havaittavissa jo 2–5 hoitokerran jälkeen, mikä tekee hoidosta tehokasta tavanomaisiin menetelmiin verrattuna.

Kokemuksemme Bliss Clinicillä on osoittanut, että tämän menetelmän avulla kivun ja kudostoiminnan tasoissa voi todellakin tapahtua melko nopeita muutoksia, mikä on aina rohkaisevaa. Myofascial Release -hoitoa täytyy silti käyttää järkevästi osana kokonaishoitosuunnitelmaa. Sillä ei tule korjata vain toimintahäiriöstä kärsivää kipeää kohtaa, vaan myös eri syyt, jotka ovat alun perin vaikuttaneet ongelmaan. Nämä perussyyt löytyvät usein muualta elimistöstä ja vääristä elintavoista (esim. huono ryhti, heikko kudosravinto, ylirasitus, unihäiriöt, negatiiviset tunteet ja stressi). Onnistunut hoito tervehdyttää sekä vammautuneen kohdan että kokonaisuuden. Tämä kokonaisvaltainen korjausprosessi saattaa viedä aikaa, vaikka Myofascial Release -hoidolla aikaansaadut näkyvät muutokset voivat nopeuttaa prosessia mukavasti ja säästää siten aikaa, rahaa ja henkilökohtaisia voimavaroja.

Tehokkaana ja edullisena hoitomenetelmänä tunnetun Myofascial Releasen on todettu vähentävän merkittävästi rasitusvammoista syntyviä kustannuksia. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa useat suuryritykset ovatkin integroineet Myofascial Releasen osaksi työterveyshuoltoaan.

Myofascial Release voi vähentää kirurgian tarvetta erittäin tehokkaasti. Lisäksi siitä on usein apua epäonnistuneen leikkauksen jälkeen. Kun leikkaus on tarpeen, Myofascial Release -hoidolla ennen ja/tai jälkeen leikkauksen saavutetaan yleensä lisäarvoa vamma-alueen paranemisen maksimoinnissa.

Joka tapauksessa Myofascial Release on ainutlaatuinen menetelmä kroonisten rasitusvammojen, kroonisten tulehdusten ja leikkausten aiheuttamien kiinnikkeiden ja arpikudoksen poistamiseen.

Tyypillisiä Myofascial Releasella hoidettavia vaivoja

 • Hermopinteet (rannekanavaoireyhtymä, iskias)

 • Golf-/ tenniskyynärpää

 • Olkapään jännetulehdus, nestepussitulehdus jne.

 • Akillesjänteen tulehdus

 • Plantaarifaskiitti – kantakalvontulehdus

 • Juoksijan polvi

 • Patellofemoraalinen kipusyndrooma

 • Penikkatauti

 • Vaivaisenluut

 • Alaselän kipu

 • Niskakipu ja päänsäryt

Nicholas Bliss on Myofascial Release -terapian pioneeri Suomessa. Hän on luennoinut aiheesta ja esitellyt tekniikkaa muille terveysalan ammattilaisille.