Skip to main content

Triggerpisteiden erityishoitometodit
Bliss Clinicillä

Triggerpisteet rintakivun, käsivarsikivun ja tunnottomuuden aiheuttajana

Triggeripiste rintalihaksessa voi aiheuttaa paikallisen rintakivun lisäksi heijastekipua ja tunnottomuutta käsivarteen ja käteen. Se voi muistuttaa rasitusrintakipua (angina pectoris) tai sydänkohtausta, mutta kyseessä ei ole sydänvika vaan lihasvaiva. Se aiheuttaa usein huolestuttavaa käsien tunnottomuutta ja rytmihäiriöitä, ja joskus rinnan kipua ja/tai turvotusta. Nämä erilaiset oireet poistuvat kun triggerpiste deaktivoidaan oikealla hoidolla.

Oikeanlainen hoito sisältää paitsi oireita aiheuttavan triggerpisteiden poistamisen, myös sen syntysyiden tunnistamisen ja korjaamisen. Näitä syitä voivat olla huono ryhti, huono ergonomia, lihaksen ylirasitus, aineenvaihdunnan häiriöt kuten alhainen verensokeri, kilpirauhashormonin epätasapaino tai tietyt vitamiinipuutteet. Kaikki näistä voivat kroonistaa triggeripisteen tai syventää sitä.

Triggerpiste alaselkäkivun ja alaraajakivun (iskias) aiheuttajana

Triggerpiste lantion pienessä pakaralihaksessa (gluteus minimus) voi aiheuttaa vakavaa alaselkä- ja alaraajakipua, joka muistuttaa iskiaksen tai välilevyn pullistuman aiheuttamaa hermopinnettä. Se unohtuu usein alaraajakivun aiheuttajana, sillä se ei näy tavanomaisissa tutkimuksissa kuten röntgen tai magneettikuvaus. Kyseessä on lihasvaiva, jonka voi tunnistaa ainoastaan palpoimalla ja manuaalisin tutkimuksin. Koko kehon tutkimusta tarvitaan määrittämään tämänlaisen kivuliaan Triggerpiste-vaivan syyt.

Yleisimmät syyt löytyvät alaselän rakenteellisista vioista kuten jalkojen pituusero tai madaltunut jalkaholvi ja huonosta ergonomiasta. Näiden syiden korjaamatta jättäminen usein johtaa kivun uusimiseen kerta toisensa jälkeen, vaikka oireiden hoito tilapäisesti olisikin onnistunut. Pelkän triggerpisteen hoitaminen ei ole riittävää; sen syntyyn ja kroonistumiseen aiheuttavien syiden poistaminen on ratkaiseva tekijä jolla saadaan pitkäaikaisia tuloksia.

Triggerpiste päänsärkyjen ja niveltulehdusta muistuttavan kivun aiheuttajana

Aktiiviset triggerpisteet saavat aikaan usein hyvin vakavaa akuuttia ja kroonista kipua. Piilevät (latentti) triggerpisteet alkavat oireilla fyysisestä rasituksesta, jopa tunnerasituksesta tai ympäristän aiheuttamasta rasituksesta. Triggerpisteitä voi ilmetä millä hyvänsä iällä ja missä hyvänsä lihaksessa, ja ne voivat säilyä aktiivisina tai piilevinä kivunaiheuttajina vuosikausia tai jopa eliniän, mikäli niitä ei korjata. Triggerpisteiden huippuasiantuntijan, lääketieteen tohtori Janet Travellin mukaan triggerpisteet ovat ihmiskehon unohdetuin kivunaiheuttaja. On havaittu että valtaosa kroonisista, uusiutuvista kiputiloista liittyy jollakin tavalla triggerpisteisiin. Näihin kuuluu muun muassa nivelkuluma, päänsärky, selkäkivut, rasitusvammat, nyrjähdykset ja hermopinteet. Kipu poistuu kokonaan usein vasta kun näitä hyvin yleisiä vaivoja aiheuttavat triggeripisteet tunnistetaan ja poistetaan. Tämä tietenkin vaatii perusteellista erityisosaamista ja hoitotekniikoita. Me Bliss Clinicillä teemme juuri tätä. Olemme yksi tämän alan kivunhoidon johtavista asiantuntijoista Suomessa.

Triggerpisteiden erityishoitometodit Bliss Clinicillä

Fraser Bliss on opiskellut triggerpisteitä ja niihin liittyvää kipua ja luennoinut aiheesta jo yli 20 vuoden ajan. Hän on luennoinut kansainväliselle lääketieteen, hammaslääketieteen, kiropraktiikan, podiatrisen lääketieteen ja hieronnan ammattilaisten yleisölle. Vuosikausien kokemuksen myötä hän on kehittänyt joukon erityishoitoja kivunhoitoon, mukaan luettuna triggerpisteiden kivun hoitoon. Bliss Clinicin henkilökunta on koulutettu näihin erityishoitoihin.

Käytössä on laaja skaala hoitomuotoja, jotka sovitetaan erikseen kuhunkin tapaukseen: erilaisia triggerpisteiden hierontatekniikoita, erikoistuneita ultraääni-, laser- ja magneettiterapiaa, neulahoitoja, lämpökäsittelyjä, vitamiini- ja hivenainetasapainon sekä aineenvaihdunnan epätasapainon korjausta sekä erityistekniikoita lihasten venytykseen. Onnistuneeseen triggerpistehoitoon sisältyy aina myös vältettävien ja suositeltavien asioiden neuvonta. Samalla kun korjaamme ongelmia, käytämme aikaa asiakkaan neuvomiseen.

Klassinen hieronta

Bliss Clinic käyttää klassisia hierontatekniikoita, myös urheiluhierontaa edellä mainittujen erikoispehmytkudoshoitojen lisäksi. Hoitajamme – fysioterapeutit, kuntohoitajat ja hierojat – ovat näiden menetelmien koulutettuja osaajia. Menetelmiä käytetään niiden rentouttavan ja hoitavan hyödyn vuoksi.