
Päihitä stressi!
Tuntuuko arki kiireiseltä, hengitys pinnalliselta ja keho jatkuvassa valmiustilassa? Et ole yksin. Nykyajan elämäntyyli altistaa meidät jatkuvalle stressille – ja se näkyy myös kehossamme.
Tiesitkö, että yksi tärkeimmistä stressinhallinnan työkaluistasi löytyy sisältäsi?
Palautuminen alkaa, kun keho rauhoittuu
Kehossamme toimii kaksi pääasiallista autonomisen hermoston osaa: sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Sympaattinen hermosto aktivoituu stressissä – se on kuin kaasupoljin, joka valmistaa kehon toimintaan. Parasympaattinen hermosto taas toimii kuin jarru: se rauhoittaa, palauttaa ja mahdollistaa kehon korjaavat prosessit.
Kuvittele tilanne: olet kiireessä, liikenne tökkii ja puhelin soi – kehosi jännittyy, hengität pinnallisesti ja olet valppaana. Se on sympaattinen hermosto työssään. Kun tilanne menee ohi ja pääset kotiin rentoutumaan, keho palautuu – ja silloin parasympaattinen hermosto ottaa ohjat.
Kun parasympaattinen hermosto aktivoituu, keho pääsee tilaan, jossa:
- Sydämen syke ja hengitys tasaantuvat
- Lihasjännitys vähenee
- Ruoansulatus tehostuu
- Unen laatu paranee
- Immuunijärjestelmä vahvistuu
- Kudosten korjaus ja paraneminen käynnistyvät
Toisin sanoen: vasta kun keho on rauhoittunut, sillä on mahdollisuus parantaa itseään. Tämä hermoston tasapaino on avain pitkäaikaiseen hyvinvointiin. Yksi kiropraktisen hoidon keskeisistä tavoitteista on juuri parasympaattisen hermoston aktivoiminen.
Vagus-hermo – kehon palautumisen valtaväylä
Kiertäjähermo eli vagushermo (lat. nervus vagus) on kaulassa lähelle pintaa tuleva kymmenes aivohermo ja tärkein parasympaattinen hermo. Tämä monipuolinen hermo vaikuttaa muun muassa stressinsäätelyyn, ruoansulatukseen ja immuunipuolustukseen. Se säätelee myös hengitystä, sydämen rytmiä sekä verenpainetta. Kerromme seuraavaksi sen yhteydestä selkärankaan, stressinhallintaan sekä erilaisia hoitomuotoja, joilla sen toimintaa voidaan tukea.
Selkäranka ja vagus-hermo – tiivis yhteys
Vagus-hermo on parasympaattisen hermoston keskeinen osa, ja se ulottuu aivorungosta aina suolistoon asti. Sen reitti kulkee läheisesti selkärangan kanssa, ja esimerkiksi ryhdin heikkeneminen, selkävaivat ja lukot voivat vaikuttaa sen toimintaan. Hyvä ryhti ja selkärangan liikkuvuus voivat tukea vagus-hermon tehokasta toimintaa ja siten koko kehon hyvinvointia. Kiropraktisen hoidon jälkeen keho vastaakin yleensä syvällä rentoutuksella.
Vagus-hermo ja stressi
Stressin kroonistuessa vagus-hermon toiminta voi muuttua, mikä voi johtaa muun muassa ruoansulatusongelmiin, univaikeuksiin ja alentuneeseen vastustuskykyyn. Vagus-hermon aktivointi auttaa kehoa siirtymään lepotilaan ja vähentämään stressin haittavaikutuksia. Erilaiset hengitysharjoitukset, meditaatio ja kylmäaltistus voivat myös auttaa stimuloimaan vagus-hermoa ja näin edistää palautumista.
Mistä tietää, että hermosto on ylikuormittunut?
Ylikuormitus voi oireilla esim. jatkuvana väsymyksenä ja uupumuksen tunteena, vaikka nukkuisitkin riittävästi. Myös ahdistuneisuus, masennus, ylivireys, ylikunto, uniongelmat, keskittymisvaikeudet ja unohtelu kuuluvat oireisiin. Fyysisesti tämä saattaa tuntua kipuna, lihaskireytenä, jännittyneisyytenä, rytmihäiriöinä tai ruoansulatusongelmina.
Lue lisää stressistä ja sen haittavaikutuksista kehossa >>

Vagus-hermon toimintahäiriö tai epätasapaino hermoston säätelyssä voi olla yhteydessä lasten ja nuorten neurologisiin haasteisiin, kuten: ADHD, oppimisvaikeudet, keskittymisvaikeudet, ylivireystila tai levottomuus
Vagus-hermon epätasapaino nuorilla
Yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että vagus-hermon toimintahäiriö tai epätasapaino hermoston säätelyssä voi olla yhteydessä lasten ja nuorten neurologisiin haasteisiin, kuten: ADHD, oppimisvaikeudet, keskittymisvaikeudet, ylivireystila tai levottomuus. Kun parasympaattinen hermosto – ja erityisesti vagus-hermo – ei toimi kunnolla, keho ja aivot voivat jäädä ”hälytystilaan”, jossa keskittyminen, rauhoittuminen ja uuden oppiminen vaikeutuvat.
Kiropraktinen hoito voi tukea hermoston tasapainottumista ja vagus-hermon aktivoitumista. Kun hermosto pääsee rauhoittumaan, aivojen toiminta voi tehostua ja keskittymiskyky parantua. Monille lapsille ja aikuisille tämä voi olla osa laajempaa tukikeinoa esimerkiksi ADHD:n tai oppimishaasteiden rinnalla.
Hoitomuodot vagus-hermon tueksi
Vagus-hermon toimintaa voidaan edistää monin eri tavoin. Tässä muutamia tehokkaita hoitomuotoja:
- Kiropraktiikka: Ryhdin ja hermopinteiden korjaus auttaa myös vagus-hermoa.
- Manuaaliterapia ja hieronta: Niska-hartiaseudun käsittely voi vapauttaa jännityksiä ja parantaa vagus-hermon toimintaa.
- Akupunktio: Myös akupunktiosta voi olla apua hermoston tasapainoon.
- Hengitysharjoitukset: Hidas ja syvä hengitys aktivoi parasympaattista hermostoa.
- Sauna tai kylmäaltistus: Sopiva ja lyhyen ajan kestävä lämpörasitus parantaa vagushermon aktiivisuutta. Vagushermo aktivoituu myös auringossa.
- Äänivärähtely: Hyräily, laulaminen ja ääniterapia voivat aktivoida hermoa ja edistää sen toimintaa.
- Jooga ja mindfulness: Nämä menetelmät vähentävät stressiä ja tukevat hermoston tasapainoa.
- Halaus tai nauru: Halauksen ja naurun aikana erittyvä mielihyvähormoni oksitosiinin aktivoi myös vagus-hermoa
Vagus-hermon hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi tärkeimmistä asioista kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Pienillä, päivittäisillä teoilla voit parantaa hermoston tasapainoa ja tukea kehosi luonnollista palautumiskykyä.
Jos tunnet, että stressi on ottanut vallan tai kaipaat tukea palautumiseen, varaa aika vastaanotollemme! Katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa kehoasi palaamaan tasapainoon.